-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Listopad 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Mufinki daktylowe z kruszonymi migdałami
Przełamanie jeszcze ciepłej, aromatycznej mufinki to prawdziwa przyjemność!
Przepis znalazłam w książce, jednej z najsłynniejszych szkół świata, Le Cordon Blue! Warto oddać się rozkoszy skosztowania mufinki daktylowej łącząc ją z orzechami włoskimi, jak w pierwotnej wersji sławnych mistrzów tej szkoły. Jednak ja, tradycyjnie już, zmieniłam orzechy na migdały ze względu na alergię pokarmową mojego siostrzeńca, który orzechów nie jada a dla którego te mufinki piekłam :) Te mufinki nie są bardzo słodkie, są daktylowe. Pożywnie nasycające!
Pokruszone migdały uprażyłam na patelni, dzięki temu są bardziej kruche i aromatyczne! A dekoracja z chrupiących płatków migdałowych, którymi posypujemy gotowe ciastka przed pieczeniem, przyjemnie kontrastuje z pulchną mufinką.
Mufinki przygotowuje się łatwo i szybko. Nie mam jeszcze profesjonalnej blachy do pieczenia mufinek, ale jeśli komuś nie zależy na równym ich kształcie, może swobodnie ułożyć je w wąskich blaszkach keksowych. Rozejdą się trochę wszerz, ale i tak, smakują tak samo rewelacyjnie! :) Kupię sobie jednak taką blachę, bo to bardzo wygodne i nie trzeba mieć za każdym razem papierowych foremek, choć są bardzo estetyczne :)
Są dwa sposoby na sprawdzanie czy mufinki są już upieczone. Jeden to wg suchości patyczka, którym nakłuwamy ciastko a drugi to lekko nacisnąć palcem wierzch i jeśli sprężynuje to mufinka jest upieczona :)
Mufinki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, …ale przecież to żaden problem w rodzinie takich łasuchów jak my!!! :) Dlatego idę próbować kolejny smak, czyli mufinki z białą czekoladą i skórką cytrynową!
Smacznego pałaszowania!
Oto przepis:
Składniki (6 mufinek) :
• 100g suszonych daktyli bez pestek, posiekanych
• 50g masła
• 57g brązowego cukru
• 150g mąki
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 75g migdałów posiekanych, uprażonych
• 1 jajko, lekko ubite
Przygotowanie:
A może macie smaka na:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
To naprawdę bardzo proste Ciasto Gruszkowe a jakie bogate w smaku!
Masło, podczas pieczenia, tworzy przepyszną, lekko chrupiącą warstwę a proszkowa mieszanka cudownie łączy się …
No tak jak pisałam we wcześniejszym wpisie, nie mogłam się oprzeć i upiekłam drugi rodzaj mufinek, tym razem bardziej na słodko. Tej słodyczy nadaje biała …