• 2-3 średnie gruszki pokrojone w cząstki
• garść żurawin suszonych w cukrze
• łyżka brązowego cukru
Kruszonka
• 100g mąki pszennej
• 100g mąki orkiszowej lub płatków owsianych
• 100g cukru białego
• 150g masła + odrobina do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Gruszki pozbawione pestek pokroić w cząstki, wymieszać z brązowym cukrem i żurawiną.
- Żaroodporne naczynie posmarować masłem i wypełnić owocami.
- Wymieszać składniki kruszonki, mąkę posiekać z masłem, następnie szybko wyrobić ręcznie. Jeżeli jest sucha, posypać owoce kruszonką. Jeżeli jest zwarte zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- Piec ok. 30-45 minut w temp. ok. 180 stopni C, w rozgrzanym uprzednio piekarniku, aż kruszonka się zrumieni.
Rozpływająca się w ustach wyborna gruszka z dodatkiem bardziej kwaśnej, bogatej w cenne witaminy, żurawiny, była wyśmienitą nagrodą na koniec piątkowego dnia…
Wszyscy zmęczeni wróciliśmy do domu. Jesienne wieczory wprowadzają niepowtarzalny nastrój, najlepiej zaszyć się w ciepłym domku, ciepłym kocu, ogólnie chodzi o to, by było ciepło i przytulnie ;-) No i już wiedziałam co poprawi nastrój i doda energii na resztę wieczoru – idealny na taki moment przepis – wyczytany kiedyś w Wysokich Obcasach – czyli jesienne smaki słodkiej gruszki i żurawiny, która jest zbyt kwaśna i cierpka, by jeść ją na surowo, natomiast upieczona z gruszką i brązowym cukrem da nam pyszny sok słodkawo- kwaśny, którym nasiąknie maślana kruszonka.
Kruszonka została wzbogacona mąką orkiszową.
Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobra krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, wspomaga, więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepsza budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobra krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę. No nic dodać nic ująć, warto dodać go do mojej kruszonki, będzie pysznie!
W przepisie używane były płatki owsiane, ale u mnie nie każdy je lubi ;-) padło na orkisz :-) :-)
Po wyjęciu z piekarnika mój deser bardzo szybko znika… – bo doskonały jest jeszcze ciepły…!
Może być podawany w kawałkach na talerzyku (choć przyznam, że jest to dosyć trudne gdy jest gorący), ale wygodniej jest jako mix w miseczkach :-)
Koc, świece, mruczące i leniwe koty, pachnąca, ciepła i odżywcza słodycz z kwaśną, zapieczoną nutą… boska kruszonka… palce lizać!
Jesiennie polecam…! :-) :-) :-)
A może skusisz się na:
2 Trackback'i
[...] pyszne desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← → © 2010 zedyta. All rights [...]
[...] Przepis na Kruszonkę z wyborną gruszką i żurawiną [...]