Masło, podczas pieczenia, tworzy przepyszną, lekko chrupiącą warstwę a proszkowa mieszanka cudownie łączy się z owocami, nasycając je nawzajem wyśmienitym smakiem…
Kusząca gruszka pod chrupiącą, maślaną pierzynką!!!
Ciasto nie jest bardzo słodkie, dzięki owocom. Najlepsze oczywiście na ciepło i wtedy dla kontrastu dobrze jest dodać gałkę lodów (jeśli ktoś lubi łaczenie ciepłego z zimnym). :)
Szybkie ciasto i bardzo bardzo proste! Zawsze się udaje, dobieracie tylko ulubione owoce i owocowy zawrót głowy jest na Waszym stole! :) Mniam mniam..!!!
Oto przepis:
Składniki:
• 125g zimnego masła
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 szklanka białego cukru
• 1 szklanka kaszki mannej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 kg gruszek lub jabłek
• sok z cytryny
• 125g zimnego masła
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 szklanka białego cukru
• 1 szklanka kaszki mannej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 kg gruszek lub jabłek
• sok z cytryny
Przygotowanie:
- Wysmarować formę (ja użyłam naczynia żaroodpornego) o średnicy ok. 23 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni C.
- Zetrzeć owoce na tarce z grubymi oczkami, lekko odsączając sok. Lekko skropić sokiem z cytryny i wymieszać, by owoce nie ściemniały. Jeżeli decydujemy się na jabłka, można dla smaku dosypać cynamonu, ilość wg uznania, czyli ile kto lubi :)
- Połączyć w misce – mąkę, cukier, kaszkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać i podzielić na 3 równe części (3 szklanki).
- Na przygotowaną tortownicę wysypać pierwszą część mieszanki (1 szklankę), wyrównać. Następnie rozłożyć połowę startych owoców, lekko przyklepać łyżką. Wysypać drugą szklankę z mieszanką, wyrównać i ułożyć drugą porcję owoców, znowu przyklepać i wysypać ostatnią część mieszanki. Na gotowe ciasto zetrzeć zimne masło na grubych oczkach tarki. Zbyt duże „górki” lekko rozdzielić widelcem.
- Piec w temperaturze 220-250 stopni C przez 40 minut. Można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
5 Komentarze
To jest tak pyszne, że na wspomnienie o tym smaku pojawia się uśmiech na twarzy………Każdy, kto jeszcze tego nie próbował musi się skusić.
Super przepis:)
Dziękuję! :)
A gdyby tak zamienić masło na zmrożoną margarynę? Ewentualnie pokroić na cieniutkie paseczki. Wiadomo, że margaryna z natury jest bardziej miękka. Ale czy to bardzo ujmie ciastu?
Proszę spróbować, jeśli wolisz margarynę. Przyznaję, że ja nigdy jej nie używam. Zdecydowanie jestem wielbicielką masła. Wg moich skromnych doświadczeń, smaku masła nic nie zastąpi i hołduje 3 zasadom francuskiej kuchnii: 1. Masło 2. Masło i 3. Masło. ;-) ale każdy ma swoje ulubione smaki :-)
Przy wyborze margaryny walory smakowe ciasta na pewno ulegną zmianie, ale może też będzie dobre?
Proszę daj znać, jesli zdecydujesz sie zrobic je z margaryną :-)