© 2010 . All rights reserved. Crumble

Przepis na Crumble, czyli sos waniliowy z kruszonką i wiśniami

CRUMBLE to brytyjski deser, może być wykonany w wersji słodkiej lub słonej, w zależności od użytych składników. Słodka odmiana zawiera zwykle owoce posypane kruszonką, jest często podawana z kremem, sosem lub lodami jako ciepły deser po posiłku. Najczęściej wykorzystywane owoce w Crumble to jabłko, jeżyna, brzoskwinia, rabarbar, agrest i śliwki . Wzbogacony, może zawierać również płatki owsiane, mielone migdały, płatki migdałowe lub różnego rodzaju orzechy.

Moja wersja, jest pyszną wariacją na temat tego deseru. Zamiast kruszonki możecie pokruszyć ulubione ciasteczka zbożowe lub płatki śniadaniowe Crunchy firmy Sante. W lecie zawsze będę korzystać z wyśmienitych, rozgrzanych slońcem, słodkich owoców, jednak teraz, z uwagi na trudny do nich dostęp w naszym klimacie, polecam łączenie kruszonki z konfiturami z tych owoców. A na koniec, ten, który jest zwieńczeniem i ukoronowaniem całości – SOS WANILIOWY..! Ciepła, delikatna pierzynka… wyśmienita…:)))

Ta propozycja deserowa jest rozgrzewająca i pożywna zarazem, jak znalazł, idealna na zimę! Jeśli zdecydujemy się na porcję w dużej szklance, możemy być pewni, że się porządnie najemy :))

Lojalnie uprzedzam…FENOMENALNY DESER!!! Zrobiłam go już kilka razy w tym tygodniu, zawsze znajdując wyjątkową okazję ;)))

Oto przepis:

Składniki (2 porcje w wysokiej szklance):

Kruszonka

• 50g mąki pszennej
• 50g mąki orkiszowej lub płatków owsianych
• 50g cukru
• 75g masła + odrobina do wysmarowania formy

Sos waniliowy

• 1 szklanka mleka(użyłam 3,2% Łaciatego)
• 2 żółtka
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka mąki pszennej
ekstrakt waniliowy lub laska wanilii

Konfitura z wiśni lub truskawek z firmy Łowicz

Przygotowanie:

Kruszonka

  • Żaroodporne naczynie posmarować masłem.
  • Wymieszać składniki kruszonki, mąkę posiekać z masłem, następnie szybko wyrobić ręcznie. Utworzyć dużą ilość małych, różnej wielkości grudek.
  • Piec ok. 30-45 minut w temp. ok. 180 stopni C, w rozgrzanym uprzednio piekarniku, aż kruszonka się zrumieni. Od czasu do czasu, przemieszać kruszonkę, by nie zbiła się w jednolitą płaszczyznę.

Sos waniliowy

  • Do garnuszka wlać mleko i lekko podgrzewając rozpuścić wanilię, odstawić do wystudzenia.
  • W osobnym garnuszku utrzeć żółtka z cukrem na białą masę (kogel-mogel), dodać przesianą mąkę, wszystko utrzeć na gładką masę.
  • Do masy z żółtek bardzo powoli (małą strużką) dolewać mleko, cały czas mieszając. Zagotować na małym ogniu, również cały czas mieszając.
  • Ciepłym sosem waniliowym polewać kolejno ułożone w szklance warstwy – kruszonka, konfitura z wiśni (jeśli nie macie domowej konfitury, moją ulubioną jest ta z firmy Łowicz) i sos waniliowy. Jeśli szklanka jest wysoka, zmieszczą się w niej 3 warstwy.
  • Opcjonalnie zamiast kruszonki możecie wykorzystać pokruszone ulubione ciastka zbożowe. W lecie proponuję zamiast konfitury użyć świeżych, ulubionych owoców, np. truskawek, malin lub wiśni.

 

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>