Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy zachowując kolejność wszystkie składniki w odstępie ok. 1 minuty i gotujemy ok. godziny.
Następnie prze sitko odcedzić wywar, odłożyć marchew i mięso z indyka, dodajemy szczyptę majeranku i do smaku kolejno – kminek, pieprz czarny i sól.
Ugotować makaron, pokroić marchewkę i ew. indyka na małe kawałki – ułożyć na makaronie po czym zalać gorącym rosołem, udekorować natką pietruszki.
Indyk – należy do elementu Metalu, czyli smaku ostrego. Ma naturę lekko neutralno – ocieplającą. Jego mięso jest wzmacniające i odżywcze. Najbardziej wartościowym elementem do gotowania są udka, których kości zawierają szpik, należy je tylko wcześniej przerąbać. :)
Warzywa dostarczają wszystkich potrzebnych witamin, soli mineralnych i błonnika. A stosując w dużych ilościach warzywa rozgrzewające, czyli cebulę, czosnek i pory, możemy podnieść naturę rozgrzewającą każdej potrawy! Warto o tym pamiętać w zimie :)
Więcej wartościowych informacji znajdziecie w książkach p. Anny Ciesielskiej :)
Ten rosół to już tradycja w moim domu, jest zbawienny w chorobie i dodaje wewnętrznej siły w słabszych dniach. Łatwo jest stworzyć ten magiczny płyn, trzeba tylko zachować kolejność dodawanie składników a jego moc Was pozytywnie zaskoczy.
Nastroje się wyciszą, nerwy odejdą, ciepła rozkosz wypełni Wasze wnętrze, uzdrawiając i wprowadzając uwalniającą od chorób równowagę.
Pyyszną równowagę :)))
O MNIE
Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
Przepis na Rosół wg Pięciu Przemian
Składniki:
• 3-4 litry wrzącej wody – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
• ¼ łyżeczki kurkumy – smak gorzki
• ¼ łyżeczki zmielonego kminu – smak słodki
• 4-5 średnich marchewek – smak słodki
• 2-3 średnie pietruszki – smak słodki
• 2 średnie cebule – smak ostry
• kawałek pora i selera – smak ostry
• 0,5 kg indyka (najlepiej udo z kością, zamiennie pierś z indyka) – smak ostry
• 3-4 ząbki czosnku – smak ostry
• ½ łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
• szczypta pieprzu Cayenne – smak ostry
• 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
• sól do smaku – smak słony
• 1/3 łyżeczki bazylii – smak kwaśny
• pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
• pęczek koperku – smak kwaśny
Dodatek:
• makaron orkiszowy – nitki
Przygotowanie:
Indyk – należy do elementu Metalu, czyli smaku ostrego. Ma naturę lekko neutralno – ocieplającą. Jego mięso jest wzmacniające i odżywcze. Najbardziej wartościowym elementem do gotowania są udka, których kości zawierają szpik, należy je tylko wcześniej przerąbać. :)
Warzywa dostarczają wszystkich potrzebnych witamin, soli mineralnych i błonnika. A stosując w dużych ilościach warzywa rozgrzewające, czyli cebulę, czosnek i pory, możemy podnieść naturę rozgrzewającą każdej potrawy! Warto o tym pamiętać w zimie :)
Więcej wartościowych informacji znajdziecie w książkach p. Anny Ciesielskiej :)
Ten rosół to już tradycja w moim domu, jest zbawienny w chorobie i dodaje wewnętrznej siły w słabszych dniach. Łatwo jest stworzyć ten magiczny płyn, trzeba tylko zachować kolejność dodawanie składników a jego moc Was pozytywnie zaskoczy.
Nastroje się wyciszą, nerwy odejdą, ciepła rozkosz wypełni Wasze wnętrze, uzdrawiając i wprowadzając uwalniającą od chorób równowagę.
Pyyszną równowagę :)))
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..