Do smaku: • majeranek (sm.gorzki),kminek (sm.słodki), pieprz czarny(sm.ostry) i sól (sm.słony) do smaku
• 1 litra zakwasu z buraków – smak kwaśny
• sok z połowy cytryny – smak kwaśny
Dodatki: • paszteciki lub uszka z farszem mięsnym lub grzybowym
Przygotowanie:
Na wrzącą wodę dodajemy składniki, zachowując kolejność, skończyć na pęczku koperku i gotować min. 1 godz.
Wywar przecedzić, dodać kolejno do smaku – majeranek, kminek, pieprz czarny i sól. Następnie dodać zakwas z buraków i podgrzać nie zagotowując.
Można dodać do smaku sok z połówki cytryny.
Podawać z uszkami lub pasztecikami.
Uwielbiam Barszcz Czerwony! Jego smak zawsze wzbudza we mnie najlepsze wspomnienia i szczęśliwe chwile. Mogę go pić samego lub pałaszować z ulubionym dodatkiem, czyli uszkami z farszem grzybowym.
Nasyca mój organizm samym dobrem i jest zbawiennym źródłem żelaza! Skutecznie odkwasza organizm. Burak jest bardzo dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Zawiera wit.C :)
A w ostatnim numerze Zwierciadła (luty 2011) znalazłam artykuł o soku z buraka – pt. ”Lepsze od treningu”:
”Badania z ostatnich lat pokazały, że buraczany sok działa lepiej niż większość napojów energetyzująch.(…) Okazało się, że specyfik ten pozwalał nawet o 16 procent wydłużyć czas ćwiczeń.(…) Specjaliści podkreślają, że sok z buraków może być przydatny nie tylko uprawiającym sport, ale też ludziom mniej wydajnym fizycznie – rekonwalescentom, osobom starszym czy cierpiącym na choroby krążenia.”
Polska dzieli się na wielbicieli wersji na ostro i wersji na słodko. Moja jest wersją rozgrzewającą ostrym, nasyconym smakiem, taką lubię najbardziej! No palce lizać!
I jeszcze ciekawostka -historia buraka ;)
Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go w ogrodach króla Meodaka-baladana, pod nazwą selqu. Około 400 p.n.e. uprawiano buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny republiki rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez resztę średniowiecza uprawiany był burak ćwikłowy jako warzywo liściaste we Francji i Italii, a w Niemczech od XII wieku. W XV wieku odmiana czerwona buraka zawędrowała do Włoch.
Spróbujcie również wyśmienicie rozgrzewającego Rosołu, przepysznie równoważącego Żurku oraz smakowicie wzmacniającej Zupy Dyniowej, które znajdziecie w zakładce KUCHNIA WG PIĘCIU SMAKÓW :)))
O MNIE
Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
Przepis na Barszcz Czerwony wg Pięciu Przemian
Składniki:
• 3 litry wrzątku – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki kurkumy – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki kminku – smak gorzki
• 4-5 marchewek – smak słodki
• 2-3 pietruszki – smak słodki
• 2 cebula – smak ostry
• kawałek pora i selera – smak ostry
• 3-4 ząbki czosnku – smak ostry
• ½ łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
• szczypta pieprzu cayenne – smak ostry
• 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
• sól – smak słony
• szczypta bazylii - smak kwaśny
• pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
• pęczek koperku – smak kwaśny
Do smaku:
• majeranek (sm.gorzki),kminek (sm.słodki), pieprz czarny(sm.ostry) i sól (sm.słony) do smaku
• 1 litra zakwasu z buraków – smak kwaśny
• sok z połowy cytryny – smak kwaśny
Dodatki:
• paszteciki lub uszka z farszem mięsnym lub grzybowym
Przygotowanie:
Uwielbiam Barszcz Czerwony! Jego smak zawsze wzbudza we mnie najlepsze wspomnienia i szczęśliwe chwile. Mogę go pić samego lub pałaszować z ulubionym dodatkiem, czyli uszkami z farszem grzybowym.
Nasyca mój organizm samym dobrem i jest zbawiennym źródłem żelaza! Skutecznie odkwasza organizm. Burak jest bardzo dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Zawiera wit.C :)
A w ostatnim numerze Zwierciadła (luty 2011) znalazłam artykuł o soku z buraka – pt. ”Lepsze od treningu”:
”Badania z ostatnich lat pokazały, że buraczany sok działa lepiej niż większość napojów energetyzująch.(…) Okazało się, że specyfik ten pozwalał nawet o 16 procent wydłużyć czas ćwiczeń.(…) Specjaliści podkreślają, że sok z buraków może być przydatny nie tylko uprawiającym sport, ale też ludziom mniej wydajnym fizycznie – rekonwalescentom, osobom starszym czy cierpiącym na choroby krążenia.”
Polska dzieli się na wielbicieli wersji na ostro i wersji na słodko. Moja jest wersją rozgrzewającą ostrym, nasyconym smakiem, taką lubię najbardziej! No palce lizać!
I jeszcze ciekawostka - historia buraka ;)
Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go w ogrodach króla Meodaka-baladana, pod nazwą selqu. Około 400 p.n.e. uprawiano buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny republiki rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez resztę średniowiecza uprawiany był burak ćwikłowy jako warzywo liściaste we Francji i Italii, a w Niemczech od XII wieku. W XV wieku odmiana czerwona buraka zawędrowała do Włoch.
Spróbujcie również wyśmienicie rozgrzewającego Rosołu, przepysznie równoważącego Żurku oraz smakowicie wzmacniającej Zupy Dyniowej, które znajdziecie w zakładce KUCHNIA WG PIĘCIU SMAKÓW :)))
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..