© 2011 . All rights reserved. Pancakes z jabłkami i bitą śmietaną

Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną

Sprawdzony wcześniej przepis na panacakes i nowe dodatki odnalezione w sieci. Ciepłe desery o tej porze roku, niezwykle są wskazane. W sytuacjach stresujących – niezastąpione. Ciepło i rozgrzewające przyprawy nasycają organizm, który wewnętrznie dochodzi do równowagi i uspokaja się :)
Połączenie amerykańskiego naleśnika z miękkim i słodkim, polskim jabłkiem a do tych wspaniałości bita śmietana ubita z odrobina cukru pudru to deser iście zniewalający podniebienie :)

Przepis na jabłka znalazłam na:
Jest to przepis Babci autorki tego bloga, tym bardziej unikalny. Pyszna słodycz jabłek została wydobyta. Przyprawy jedynie dodają wyrazu i wyjątkowego aromatu, no nie wspominam o ich genialnych właściwościach :) Dodałam od siebie gałkę muszkatołową i imbir!
A czy wiecie, że przyprawy dodane w przepisach: „Pancakes z lekkimi jabłkami i bitą śmietaną” oraz „Tost francuski z gruszką” to znane od tysiącleci afrodyzjaki? ;D
Cynamon – posiada olejki eteryczne, które poprawiają krążenie i pobudzają organizm.
Gałka muszkatołowa – jest nazywana „przyprawą kochanków”! (pamiętajcie, że wystarczy tylko szczypta).
Natomiast Imbir – w Chinach znany jest już od kilku tysiącleci jako afrodyzjak, a w Europie zaledwie od średniowiecza. Korzeń imbiru o cytrynowym zapachu i korzennym, palącym smaku można używać zarówno w stanie świeżym (wtedy uchodzi za najlepszy afrodyzjak) jak i suszonym. Korzeń imbiru pobudza ukrwienie narządów płciowych. Wspomaga też trawienie, krążenie krwi, pobudza apetyt.
Tylko ciii! to tajemnica rozkoszy smaku :) Przecież każda dobra kucharka ma swoje tajemnice ;D A tu mamy zrównoważenie smaków i kilka wyjątkowych przypraw wywołujących apetyt ;))
Oto przepis:
Składniki na pancakes (4 porcje):
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 ½ szklanki mleka
• 2 jajka
• 75g masła rozpuszczonego
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Składniki na jabłka:
• 4 duże jabłka
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ¾ szklanki wody
• ¼ do ¾ szklanki cukru pudru
• ½ łyżeczki cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki zmielonego imbiru
Przygotowanie:
Naleśniki:
  • W rondelku rozpuściłam masło, po czym odstawiłam do ostudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam kolejno jajka, mleko, przesiany cukier puder, rozpuszczone, zimne masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przykryłam ściereczką i pozostawiłam na 15 minut.
  • Smażyłam okrągłe placki na suchej patelni
Jabłka z przyprawami:
  • Jabłka obrałam i pokroiłam w plastry. Do rondelka wrzuciłam jabłka, wlałam sok z cytryny, dodałam zimną wodę i gotowałam pod przykryciem przez ok. 5-7 minut.
  • Następnie dodałam 1/3 szklanki cukru pudru (dla mnie tyle było akurat), gotowałam odkryte na średnim ogniu, aż woda wyparuje i jabłka będą miękkie, ok. 10 minut.
  • Na koniec dodałam kolejno: cynamon, gałkę i imbir.
  • Pancakes’y podałam na ciepło z aromatycznymi jabłkami oraz z bitą śmietaną.
A tu obłędne naleśniki czekoladowe - zdjęcia niestety nie odzwierciedlają ich zniewalającego smaku a taki jest!!! Spróbujcie ich koniecznie, bo są tego warte.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

2 Komentarze

  1. Mika
    Opublikowano 7 listopada 2011 at 10:20 pm | Permalink

    Wygladają kusząco :) A jakiej śmietany używasz do bitej śmietany?

    • Opublikowano 7 listopada 2011 at 10:51 pm | Permalink

      Używam wyłącznie śmietanki ŁACIATA 30% tł. z firmy Mlekpol, dodając jedynie odrobinę cukru pudru.
      Sprawdziłam różne kupne śmietany o zawartości 30% tł., i żadna z nich nie smakowała mi tak bardzo jak Łaciata!! Wg mnie jest najlepsza :)
      Natomiast moja ulubiona śmietana o zawartości tłuszczu 36% to ta z OSM Piątnica, w małym kubeczku.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>