Sprawdzony wcześniej przepis na panacakes i nowe dodatki odnalezione w sieci. Ciepłe desery o tej porze roku, niezwykle są wskazane. W sytuacjach stresujących – niezastąpione. Ciepło i rozgrzewające przyprawy nasycają organizm, który wewnętrznie dochodzi do równowagi i uspokaja się :)
Połączenie amerykańskiego naleśnika z miękkim i słodkim, polskim jabłkiem a do tych wspaniałości bita śmietana ubita z odrobina cukru pudru to deser iście zniewalający podniebienie :)
Przepis na jabłka znalazłam na:
Jest to przepis Babci autorki tego bloga, tym bardziej unikalny. Pyszna słodycz jabłek została wydobyta. Przyprawy jedynie dodają wyrazu i wyjątkowego aromatu, no nie wspominam o ich genialnych właściwościach :) Dodałam od siebie gałkę muszkatołową i imbir!
A czy wiecie, że przyprawy dodane w przepisach: „Pancakes z lekkimi jabłkami i bitą śmietaną” oraz „Tost francuski z gruszką” to znane od tysiącleci afrodyzjaki? ;D
Cynamon – posiada olejki eteryczne, które poprawiają krążenie i pobudzają organizm.
Gałka muszkatołowa – jest nazywana „przyprawą kochanków”! (pamiętajcie, że wystarczy tylko szczypta).
Natomiast Imbir – w Chinach znany jest już od kilku tysiącleci jako afrodyzjak, a w Europie zaledwie od średniowiecza. Korzeń imbiru o cytrynowym zapachu i korzennym, palącym smaku można używać zarówno w stanie świeżym (wtedy uchodzi za najlepszy afrodyzjak) jak i suszonym. Korzeń imbiru pobudza ukrwienie narządów płciowych. Wspomaga też trawienie, krążenie krwi, pobudza apetyt.
Gałka muszkatołowa – jest nazywana „przyprawą kochanków”! (pamiętajcie, że wystarczy tylko szczypta).
Natomiast Imbir – w Chinach znany jest już od kilku tysiącleci jako afrodyzjak, a w Europie zaledwie od średniowiecza. Korzeń imbiru o cytrynowym zapachu i korzennym, palącym smaku można używać zarówno w stanie świeżym (wtedy uchodzi za najlepszy afrodyzjak) jak i suszonym. Korzeń imbiru pobudza ukrwienie narządów płciowych. Wspomaga też trawienie, krążenie krwi, pobudza apetyt.
Tylko ciii! to tajemnica rozkoszy smaku :) Przecież każda dobra kucharka ma swoje tajemnice ;D A tu mamy zrównoważenie smaków i kilka wyjątkowych przypraw wywołujących apetyt ;))
Oto przepis:
Składniki na pancakes (4 porcje):
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 ½ szklanki mleka
• 2 jajka
• 75g masła rozpuszczonego
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 ½ szklanki mleka
• 2 jajka
• 75g masła rozpuszczonego
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Składniki na jabłka:
• 4 duże jabłka
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ¾ szklanki wody
• ¼ do ¾ szklanki cukru pudru
• ½ łyżeczki cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki zmielonego imbiru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ¾ szklanki wody
• ¼ do ¾ szklanki cukru pudru
• ½ łyżeczki cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki zmielonego imbiru
Przygotowanie:
Naleśniki:
- W rondelku rozpuściłam masło, po czym odstawiłam do ostudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam kolejno jajka, mleko, przesiany cukier puder, rozpuszczone, zimne masło, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przykryłam ściereczką i pozostawiłam na 15 minut.
- Smażyłam okrągłe placki na suchej patelni
Jabłka z przyprawami:
- Jabłka obrałam i pokroiłam w plastry. Do rondelka wrzuciłam jabłka, wlałam sok z cytryny, dodałam zimną wodę i gotowałam pod przykryciem przez ok. 5-7 minut.
- Następnie dodałam 1/3 szklanki cukru pudru (dla mnie tyle było akurat), gotowałam odkryte na średnim ogniu, aż woda wyparuje i jabłka będą miękkie, ok. 10 minut.
- Na koniec dodałam kolejno: cynamon, gałkę i imbir.
- Pancakes’y podałam na ciepło z aromatycznymi jabłkami oraz z bitą śmietaną.
A tu obłędne naleśniki czekoladowe - zdjęcia niestety nie odzwierciedlają ich zniewalającego smaku a taki jest!!! Spróbujcie ich koniecznie, bo są tego warte.
2 Komentarze
Wygladają kusząco :) A jakiej śmietany używasz do bitej śmietany?
Używam wyłącznie śmietanki ŁACIATA 30% tł. z firmy Mlekpol, dodając jedynie odrobinę cukru pudru.
Sprawdziłam różne kupne śmietany o zawartości 30% tł., i żadna z nich nie smakowała mi tak bardzo jak Łaciata!! Wg mnie jest najlepsza :)
Natomiast moja ulubiona śmietana o zawartości tłuszczu 36% to ta z OSM Piątnica, w małym kubeczku.