© 2010 . All rights reserved. Syllabub z likierem Amaretto, espresso i winogronami

Przepis na deser Syllabub, czyli krem Amaretto z winogronami i espresso

Składniki (6 porcji):

• 250ml śmietanki kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 1 łyżka cukru pudru
• 4 łyżki likieru Amaretto
• ok. 50g ciasteczek Amaretto
winogrona przecięte na pół
• 4 łyżki zaparzonego espresso

 
Przygotowanie:

  • Do miski wsypać cukier puder i wymieszać z likierem
  • Dodać śmietanę i ubijać dopóki całość nie zgęstnieje, ale nadal będzie miękka i wzburzona, wstawić do lodówki
  • Na dnie szklanych kielichów ułożyć warstwę skruszonych ciasteczek i zalać espresso
  • Ułożyć warstwę przeciętych na pół winogron
  • Nałożyć warstwę schłodzonej śmietany z likierem
  • Posypać dla dekoracji pokruszonymi ciasteczkami i tartą czekoladą (np.gorzką)
  • Wstawić na około godzinę do lodówki.

 

I druga wersja deseru Syllabub, również z likierem Amaretto, ale tu dodane zostały winogrona a ciasteczka rozpływają się w espresso. Świeża i lekka przyjemność! To jest typowy letni deser orzeźwiający (robiłam go tego lata, pysznie ochładza), więc w zimie proponuję serwować go wyłącznie w gorącej atmosferze….! ;))

Myślę, że Maks, kot mojego siostrzeńca,  jest równie słodki… Słodziak z niego!

Spróbuj również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>